Stotine hiljada božićnih i novogodišnjih jelki i borova stići će u narednih desetak dana u domove širom Srbije, uglavnom na krovu vašeg automobila.

Ovo su 8 dobrih saveta kako da ih prevezete na siguran način, da pri tome ne oštetite drvce, vaš ili neki drugi automobil i naravno ne platite kaznu policiji…

  1. Koristite prikladno vozilo. Ako nemate tregere na krovu vozila, nemojte prevoziti teret na njemu. Užad omotana oko drveta i provučena kroz okvir vrata ili otvorene prozore može napraviti popriličnu štetu na tim istim okvirima i prozorima.
  2. Koristite kvalitetnu užad. Elastične trake za bicikl, zatezne trake za vezivanje ili najlonska užad su dobra rešenja. Kuhinjski kanap i konopci od prirodnih materijala mogli bi pući pa predlažemo da ih zaobiđete.
  3. Zaštitite drvce. Neka vam ga prodavac provuče kroz mrežu ili ga umotajte kanapom da grančice ne štrče.
  4. Zaštitite svoje vozilo. Upotrebite staro ćebe da sprečite ogrebotine na farbi i da vam ne bi ostali tragovi smole na krovu.
  5. Deblo okrenite prema napred. Vrh neka bude okrenut prema kraju vozila.
  6. Privežite jelku. Osigurajte drvo pri vrhu, na sredini i na kraju. Uže omotajte oko debla, iznad donjih grana i vežite za fiksne tačke na vašem automobilu. To bi trebalo sprečiti bočno pomeranje, kao i pomeranje napred-nazad.
  7. Testirajte. Pre nego što krenete, dobro protresite drvce da vidite da li je stabilno.
  8. Vozite polako i oprezno. Koristite sporedne puteve, ako je moguće. Veće brzine mogu uzrokovati štetu na drvetu, pa i prouzrokovati njegovo padanje sa automobila, ma kako dobro da ste ga osigurali.

Podsećamo vas na zakonske odredbe prema kojima “Teret na vozilu mora da bude smešten i obezbeđen tako da pri vožnji ostaje u položaju postavljenom prilikom utovara, tako da: ne ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju i ne nanosi štetu putu i objektima na putu, ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom, kao i da ne utiče na funkcionisanje i korišćenje sklopova i delova vozila, ne umanjuje preglednost vozaču, ne pada i ne rasipa se sa vozila po putu, odnosno ne vuče se po putu, ne zaklanja svetla, registarske tablice i druge propisane oznake na vozilu i ne zagađuje životnu sredinu. Teret u rasutom stanju, sem na priključnom vozilu za traktor, mora da bude prekriven.

Ako imate manji automobil, vodite računa da teret koji se prevozi na krovu ne sme premašiti najudaljeniju tačku na prednjoj strani vozila više od jedan metar. Teret na vozilu ne sme da pređe najudaljeniju tačku na zadnjoj strani vozila za više od 1/6 svoje dužine, a najviše za 1,5 m, s tim da teret preostalim delom dužine mora biti oslonjen na tovarni prostor.

Bonus grupa vam želi srećne božićne i novogodišnje praznike!