Tokom višegodišnjeg rada, u kontaktu sa mnogobrojnim klijentima, često nam je postavljano pitanje iz naslova teksta. Među ljudima vlada zabluda da lice koje učestvuje u saobraćajnoj nezgodi pod dejstvom alkohola nema pravo na naknadu štete samo zbog činjenice da ima nedozvoljenu količinu alkohola u krvi.

Postojanje nedozvoljene količine alkohola u krvi prilikom saobraćajne nezgode ne isključuje automatski pravo tog lica da naplati štetu koju je pretrpeo. Takvo lice neće imati pravo na naknadu štete jedino ako je krivo za izazivanje saobraćajne nezgode, ali samo postojanje alkohola u krvi ne podrazumeva i krivicu alkoholisanog lica.

Ukoliko alkoholisano lice nije krivo za izazivanje saobraćajne nezgode, ono ima pravo da nadoknadi pretrpljenu štetu, kako materijalnu, tako i nematerijalnu!

Međutim, alkoholisani vozač će biti kažnjen (pod uslovom da ga Prekršajnu sud osudi) za vožnju pod dejstvom alkohola, jer to što nije kriv za izazivanje saobraćajne nezgode, ne menja činjenicu da je kriv za vožnju pod dejstvom alkohola.

Na primer, ukoliko vozač pod dejstvom alkohola zaustavi svoje vozilo zato što je na semaforu uključeno crveno svetlo i u njega sa zadnje strane udari drugo vozilo zato što drugi vozač nije držao bezbedno odstojanje i nije blagovremeno reagovao da zaustavi svoje vozilo, alkoholisano lice će moći da naplati štetu u punom obimu zato što je drugi vozač kriv za izazivanje saobraćajne nezgode. Međutim, protiv alkoholisanog vozača će biti pokrenut prekršajni postupak zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Verovatno među ljudima vlada uverenje da lica pod dejstvom alkohola nemaju pravo na naknadu štete zbog svesti o tome koliko je upravljanje vozilom u takvom stanju opasno, a naravno i zabranjeno.

Svest o potencijalnim opasnostima usled takve neodgovorne vožnje je pozitivna stvar. Vozači pod dejstvom alkohola sporije reaguju, vidno polje im je suženo, razdražljivi su i sve to ih čini „tempiranim bombama“ na ulicama. Upravo iz tih razloga, smatramo da bi kazne za alkoholisane vozače trebalo da budu rigorozne.

Takvi vozači ne predstavljaju opasnost samo po sebe, već i po ostale učesnike u saobraćaju! Bonus grupa apeluje na vozače da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola zato što takvim načinom vožnje ne dovode u opasnost samo svoj život, već i živote drugih ljudi, a to nekada znaju biti i njihovi najbliži srodnici i prijatelji.

Savetujemo vozače i druge učesnike u saobraćaju da ništa ne prepuštaju slučaju i donose zaključke na osnovu nekih posrednih saznanja, već da angažuju nekoga ko bi im dao stručno mišljenje i ko bi na stručan način vodio postupak naknade štete jer nepoznavanje prava u nekim slučajevima vodi težim posledicama od same štete.