Retki su oni koji u prijatnom društvu, ugodnoj atmosferi i uz dobro jelo mogu da odole „čašici“. Još su ređi oni koji se u takvim prilikama zaustave na jednoj, jer „jedna  k’o nijedna“, a i „došli smo, brate, na dve noge“. Treća je razgovoruša, a uz četvrtu najlepše pevamo. Ostale više ne brojimo, jer oni koji broje baš i nisu za društvo. Niko ne brine, jer kada se krene kućama, neko je uvek tu svojim automobilom i može da poveze barem još trojicu. To „malo“ što je popio „nikada mu nije škodilo, a sad mu je baš prijalo“.

Da li vam je poznat ovaj scenario?

Onaj ko ga nije doživeo sigurno nikada nije bio u našoj lepoj i ponosnoj Srbiji, poznatoj po gostoprimstvu, dobrom jelu i obilnom piću. Međutim, malo ko razmišlja o tome šta se može dogoditi i šta se na žalost veoma često događa u saobraćaju kada se na putevima nađu takvi „veseli“ vozači.

Pre svega treba reći da je ljudska sposobnost opažanja i reakcije obrnuto proporcionalna koncentraciji alkohola u krvi. Što je više alkohola to je manje koncentracije, što je manje koncentracije to su i reakcije sporije, a spore reakcije su najkraći put do saobraćajne nezgode.

Život nam daje mnoštvo podataka o tome koliko štete može učiniti vozač koji zbog prevelike doze alkohola u krvi nije sposoban za pravovremenu reakciju u odgovarajućoj saobraćajnoj situaciji.

Uzmimo npr. situaciju u kojoj je na nekoj saobraćajnici pešak stupio na kolovoz na udaljenosti dovoljnoj da se vozilo zaustavi, ali vozač koji se nalazi pod uticajem alkohola nije uspeo da stane jer je zakasnio sa reakcijom. Došlo je do udara i pešak je teško povređen, odnosno doživeo je teške telesne povrede.

Posledica takvog čina je višestruka.

Krenimo redom:

  • angažuje se medicinska ustanova čija hitna služba šalje vozilo i ekipu koja pruža stručnu prvu pomoć,
  • angažuju se sve medicinske ustanove za lečenje povređenog lica,
  • angažuje se saobraćajna policija čija ekipa za uviđaje ima obavezu da obavi uviđaj, sačini izveštaj i prosledi ga nadležnom tužilaštvu,
  • angažuje se tužilaštvo koje je po zakonu dužno da sprovede istragu i procesuira izvršioce krivičnih dela,
  • angažuje se sudstvo nadležno da sudi u krivičnim postupcima počiniocima krivičnih dela iz oblasti saobraćaja i da im izriče krivične sankcije,
  • angažuje se sistem izvršenja krivičnih sankcija (zatvori, službe nadzora, službe socijalnog staranja i dr.),
  • angažuje se osiguravajuća organizacija koja je polisom obaveznog osiguranja osigurala vozilo da isplati naknadu materijalne i nematerijalne štete oštećenom licu,
  • angažuje se pravosudni sistem nadležan da odlučuje po tužbi za na naknadu štete ukoliko oštećeni nije zadovoljan visinom isplate naknade štete koju je isplatilo osiguravajuće društvo u mirnom postupku,
  • nakon završenog postupka naknade štete angažuje se pravosudni sistem za donošenje odluke o regresnom zahtevu osiguravajućeg društva protiv regresnog dužnika (lica koje je odgovorno za saobraćajnu nezgodu, a koje je u vreme nezgode bilo u alkoholisanom stanju),
  • angažuje se sistem zadužen za izvršenje sudskih odluka.

Iako je i ovo što smo do sada naveli dovoljno teško, sve može da bude mnogo gore, mnogo teže. Zamislite da nakon divno provedene večeri uz mnogo pesme i vina vozite svog kuma i njegovog sina. Uz pesmu se dockan vraćate kući i tamo gde je „po svim pravilima“ trebao da bude ravan put našla se krivina. Niste je videli i sleteli ste u jarak. Kum je teško povređen, a njegov sin je smrtno stradao.

Kako ćemo dalje? Šta ćemo dalje?

Kako izaći na oči ljudima koji bi nam nakon vlastite porodice trebali da budu najbliži na svetu?

Da li je čašica pića zaista toliko vredna da smo zbog nje spremni da ubijemo i najmilije?

Ako uzmemo u obzir da gubite pravo na osiguranje u ovom slučaju jer ste izazvali saobraćajnu nezgodu pod uticajem alkohola, kao i činjenica da će kompletan iznos novca koji osiguravajuće društvo isplati oštećenima na ime nematerijalne i materijalne štete biti regresnim putem potraživan od Vas, te da ćete biti dužni nekoliko desetina hiljada evra zbog par čašica pića, a to Vam nije najveći problem jer Vam preti zatvorska kazna, gubitak posla, osuda najbližih i celokupne okoline, dolazimo do zaključka da piće treba zaboraviti ukoliko znate da ćete sesti za volan.

Ovim putem apelujemo na vozače da obrate pažnju pred nadolazeće novogodišnje i božićne praznike i da ne sedaju za volan pod uticajem alkohola. Pozovite taksi, ili ako ste već otišli na druženje ili proslavu svojim vozilom, pa ste počeli da pijete, pozovite službu safe driver jer će vas oni bezbedno vratiti kući za nekoliko stotina dinara skuplje od taksija.